Palestijnse eenheidsregering beëdigd

buitenland
9
2 jun '14
De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft maandag de nieuwe Palestijnse eenheidsregering van Fatah en Hamas beëdigd.

De ceremonie ging ondanks onderlinge geschillen op het laatste moment door. Er bestond vooral onenigheid over de samenstelling van het nieuwe kabinet, dat uit zeventien personen bestaat. Hamas eiste dat de post van minister van gevangenenzaken niet zou worden afgeschaft, terwijl Abbas hier juist van af wilde. Kort voor aanvang van de ceremonie was het geschil opgelost. 

De regering kwam na lang bakkeleien tot stand. Hamas is al zeven jaar aan de macht in Gaza, terwijl Fatah het op de Westelijke Jordaanoever voor het zeggen heeft. Beide bewegingen staan elkaar al jaren naar het leven en eerdere verzoeningspogingen leidden nergens toe. Hamas wordt door Israël en het Westen gezien als terroristische organisatie. Hoewel de beweging niet plaatsneemt in de regering, zal zij deze wel steunen. 

De zionistische regering in Israël heeft de Palestijnen met sancties gedreigd, die tot flinke economische tegenslagen kunnen leiden. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep de internationale gemeenschap zondag op de nieuwe regering niet te erkennen. Abbas zegt dat de zorgen van Israël ongegrond zijn, omdat de regering gaat bestaan uit technocraten die geweld afzweren en de staat Israël erkennen. 

© Novum 2014
palestina
zionisten
mahmoud abbas
fatah
hamas
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi