Weigerambtenaar afgeschaft

algemeen
399
3 jun '14
Gemeenten mogen geen trouwambtenaren meer aanstellen die weigeren een huwelijk te sluiten tussen twee mensen van hetzelfde geslacht.

De Eerste Kamer nam dinsdag een voorstel aan van D66 dat een einde moet maken aan de zogenoemde weigerambtenaren. Weigerambtenaren die al in dienst zijn mogen worden ontslagen, maar gemeenten worden daartoe niet verplicht. De bedoeling is dat de weigerambtenaar geleidelijk zal 'uitsterven'. Alleen de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP stemden in de Eerste Kamer tegen. 

De stemverhoudingen lagen eerder in de Tweede Kamer hetzelfde. CDA-senator Wopke Hoekstra stemde als enige van zijn fractie voor. Volgens homobelangenorganisatie COC Nederland zijn er 87 weigerambtenaren in 48 gemeenten. In totaal telt Nederland 403 gemeenten. De belangenorganisatie reageert verheugd op de afschaffing. 

COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt in een verklaring van 'een einde aan discriminatie op de mooiste dag van je leven'. Het COC wil nog wel dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) een oplossing zoekt voor zittende weigerambtenaren. 

© Novum 2014
eerste kamer
weigerambtenaar
coc
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi