Marokkaans leger minst betrokken bij politieke issues

marokko
15
3 jun '14
Het Marokkaans leger houdt zich, in tegenstelling tot andere landen in de regio, niet veel bezig met de politiek in eigen land.

Zeker als je kijkt naar Tunesië, Algerije, Libië en Mauritanië houdt het leger van Marokko zich afzijdig van politieke inmenging. Dat blijkt uit onderzoek van Said Haddad, professor politieke wetenschappen. Hij geeft lezingen op universiteiten in Frankrijk en is verbonden aan de Universiteit van Saint Cyr. Uit zijn studie blijkt dat het Algerijns leger een belangrijke en dominante rol in het land speelt. 

De invloed van het leger is een belemmerende factor in politiek en economisch vlak en houdt groei tegen, aldus Haddad. In Libië is de situatie ook zorgwekkend omdat het leger daar elke poging blokkeert om de politieke situatie in het land te verbeteren. Daardoor heerst de instabiliteit en gaat de veiligheid achteruit. 

Marokko In Marokko heeft het leger nauwelijks een rol gespeeld tijdens de Arabische Lente. Dit komt mede door de rol van koning Mohammed VI, die de politieke leider is en opperbevelhebber van de strijdkrachten. Opperbevelhebber Mohammed VI gaf persoonlijk het bevel voor hervormingen in de grondwet tijdens de uitbraak van de Arabische Lente in Marokko.

© Redactie 2014
marokko
leger
defensie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?