Alleenstaande ouders raken extra toeslag van 240 euro kwijt

algemeen
38
6 jun '14
Vijfduizend alleenstaande ouders in de bijstand raken een extra toeslag waar zij recht op hebben kwijt als het toeslagenstelsel op de schop gaat.

Dat schrijft het AD vrijdag. De groep gaat er vanaf volgend jaar fors op achteruit. Door de nieuwe Wet werk en bijstand moeten ouders met jonge kinderen zo'n 240 euro per maand inleveren. De Belastingdienst zegt dat de alleenstaande ouders een meebetalende partner hebben, terwijl dat niet zo is. Het gaat om gevallen waarin de partner met de noorderzon is vertrokken, in de gevangenis zit of in een verzorgingshuis woont. 

De Belastingdienst ziet de ouders niet als alleenstaand terwijl ze dat feitelijk wel zijn. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vreest dat de alleenstaanden door de maatregel schulden krijgen en bij de gemeenten aankloppen voor bijzondere bijstand. Financiële problemen kunnen alleen voorkomen worden door een scheiding. "Maar als je man in een inrichting zit, doe je dat niet snel. Bovendien kun je als overheid nooit zeggen dat iemand moet scheiden", zegt Esther Verhoef van de VNG in het AD. 

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bevestigt de situatie en noemt die volgens de krant 'heel vervelend'. "We houden de effecten voor de koopkracht in de gaten", aldus een woordvoerder. De wet wordt volgende week door de Eerste Kamer behandeld. 

© Novum 2014
ouders
toeslag
belastingdienst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi