Wilders naar rechter om dubbelmandaat

algemeen
21
6 jun '14
PVV-leider Geert Wilders stapt naar de rechter om het verbod op een dubbelmandaat aan te vechten.

Dat heeft de PVV vrijdag laten weten. Wilders wil zijn zetel in het Europees Parlement innemen, en ook in de Tweede Kamer blijven zitten. Wilders begint een spoedprocedure bij het Europese Hof van Justitie. Hij wordt bijgestaan door de advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Hamburger. Zij zien 'voldoende kansen' om het verbod op een dubbelmandaat aan te vechten. 

Wilders was lijstduwer bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, maar kreeg genoeg voorkeurstemmen om een zetel te mogen innemen. De huidige regels schrijven echter voor dat hij dan zijn zetel in de Tweede Kamer moet opgeven. "Bijna driehonderdduizend kiezers hebben op mij gestemd. Het zou te absurd voor woorden zijn als Brussel mij zou verbieden mijn kiezers ook in het Europees Parlement te vertegenwoordigen", zegt Wilders. 

Wilders wendt zich tot het zogeheten Gerecht van het EU-hof. Bij deze rechtbank kunnen burgers zich melden die zich benadeeld voelen door een besluit van een Europese instelling. De gemiddelde doorlooptijd van een zaak is twee jaar, zegt een woordvoerder, en bij een versnelde procedure een halfjaar tot een jaar. 

Wilders' advocaten laten in een schriftelijke verklaring weten dat zij zullen vragen om nietigverklaring van het besluit van het Europees Parlement dat ten grondslag ligt aan het verbod op dubbelmandaten. "Wij zijn thans doende met de voorbereiding van de procedure die op korte termijn zal plaatsvinden. Voor het overige kunnen wij in dit stadium geen mededelingen doen." Wilders wilde vrijdag geen verdere toelichting geven. 

© Novum 2014
pvv
geert wilders
dubbelmandaat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?