Opperrabbijn: 'Makkelijk om antisemitisme af te schuiven op Marokkaantjes'

algemeen
128
9 jun '14
Opperrabbijn Binyomin Jacobs heeft grote moeite in gesprek te komen met de kinderen en jongeren die hem antisemitische leuzen naar zijn hoofd slingeren.

"Ze hollen weg, waardoor het probleem blijft", zei hij zondag bij de herdenking van de twee transporten waarmee in juni 1943 bijna 1300 joodse kinderen van Kamp Vught via Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen werden vervoerd. Daar vonden ze de dood in de gaskamers. "Ik zit knel tussen de kinderen die me gisteren en vandaag uitscholden, en de kinderen, mijn kinderen, van de kindertransporten", zei de joodse geestelijke bezorgd. 

"Ik zou ze zo graag samenbrengen, om de kindertransporten van toen te voorkomen voor morgen." Antisemitisme wordt weer gemeengoed in Nederland, zei Jacobs. Hoewel dat 'godzijdank' alleen verbaal wordt geuit, geeft vijf procent van de bevolking toe antisemitische gevoelens te hebben. Het naschelden neemt onomstotelijk toe en is nu normaal, vervolgde de rabbijn, die daardoor geestelijk wordt 'gekweld'. 

'Marokkaantjes' "Het is heel eenvoudig om alles af te schuiven op de Marokkaantjes, maar of het alleen of in meerderheid allochtonen zijn en geen autochtonen is verre van duidelijk." Volwassenen moeten kinderen van nu richting geven, de richting van vrijheid en tolerantie, aldus Jacobs. 

"Maar wat als ik mijn buurman ervan verdenk dat hij zijn kinderen opvoedt met haat naar andersdenkenden, als ik hem ervan verdenk dat hij zijn kinderen opjut tegen joden, als ik weet dat racisme hun godsdienst is geworden? In mijn dromen zie ik de kinderen van nu vertellen aan mijn kinderen van de kindertransporten, dat zij ze terug willen hebben, terug uit de gaskamers, terug naar huis." 

Onderscheid Ook Job Cohen hield een toespraak bij het Nationaal Monument Kamp Vught. De oud-burgemeester van Amsterdam wees op de de 'weldadige' Europese Unie als verdedigingslinie tegen het ergste wat een mens kan overkomen: oorlog. Hij ziet wel dat het er meer en meer op lijkt dat mensen weer onderscheid gaan maken tussen bevolkingsgroepen als Marokkanen, moslims, joden en Afrikanen. "Vraag maar aan Jean Marie Le Pen en Martin Bosma." 

Hoewel dit niet vergelijkbaar is met wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd, zijn er volgens Cohen wel analogieën met de jaren dertig van de vorige eeuw. "Een economische crisis -overigens ernstiger dan die wij nu meemaken-, het zoeken van zondebokken, eerst een beetje, later indringender en blijkbaar steeds overtuigender, zoals wij nu in heel Europa, zeker, in sommige landen sterker dan in andere, de opkomst van partijen meemaken die nationalisme prediken en het 'anders' zijn van anderen maar moeilijk of niet accepteren en soms verwerpen." 

Cohen wees op het belang van herdenkingen. "Hoe indringender wij, onze kinderen, onze kleinkinderen en achterkleinkinderen zich realiseren wat onze ouders, grootouders en overgrootouders hebben meegemaakt, hoe beter wij hun verhalen kunnen vertalen naar het heden, des te groter is de kans dat 'dat nooit meer' werkelijkheid wordt." Na de herdenking lieten scholieren en bezoekers 71 ballonnen op, die symbool staan voor elk jaar sinds 1943. 

© Novum 2014
binyomin jacobs
marokkanen
antisemitisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?