Arabische Liga en Europese Unie gaan inniger samenwerken

buitenland
11
11 jun '14
De Europese Unie en Arabische Liga gaan de samenwerking op politiek, economisch en veiligheidsgebied opschroeven.

Dat schrijven de statenbonden in een gezamenlijke verklaring. Woensdag kwamen de ministers van buitenlandse zaken van de EU en de Arabische Liga (LAS) bijeen in Athene. De LAS en de EU hopen door nauwer samen te werken regionale, grensoverschrijdende conflicten en andere problemen beter te kunnen aanpakken. Hiervoor moet de crisisaanpak verder worden geïntegreerd. 

Dat geldt ook voor het bestrijden van terreurbewegingen en internationaal opererende misdaadorganisaties. De statenbonden willen ook op technologisch gebied meer informatie uitwisselen. Zo wordt er een strategische dialoog tussen de EU en LAS opgezet en komen vertegenwoordigers van beide organisaties vaker bij elkaar voor overleg. 

Ook veroordeelden alle aanwezige ministers de inzet van terroristische aanvallen en werd de wens uitgesproken om het Midden-Oosten vrij te maken van kern- en massavernietigingswapens. Tot slot pleitten de statenbonden voor inniger samenwerking op humanitair gebied. De volgende bijeenkomst wordt georganiseerd door de LAS in 2016. 

© Novum 2014
europese unie
arabische liga
arabische wereld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?