Moslimorgaan: sluit teruggekeerde Syriëgangers desnoods op

algemeen
35
12 jun '14
De Nederlandse overheid moet jihadisten die terugkomen uit het door burgeroorlog verscheurde Syrië opvangen, desnoods onder dwang.

Dat zei woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) Yassin Elforkani donderdagochtend tegenover radiozender BNR. De huidige aanpak van de overheid werkt volgens het CMO niet. Elforkani vindt de manier waarop de overheid nu omgaat met Syriëgangers niet veilig genoeg. "Waar het om gaat is dat we met z'n allen kunnen vaststellen dat er een groot risico is voor jongeren die uit Syrië komen", aldus de CMO-zegsman. 

Overval Zo werd afgelopen mei een 21-jarige teruggekeerde Syriëganger aangehouden voor het voorbereiden van een gewapende overval in Scheveningen. De Delftenaar zou met de opbrengst de internationale jihad, de islamitische heilige oorlog, willen ondersteunen. In België pleegde een Franse Syriëganger onlangs een aanslag op het Joods Museum in Brussel waardoor vier mensen om het leven kwamen. De veiligheid in Nederland is in het geding, zei Elforkani tegen BNR. 

Daarom moet er een instituut komen waar deze jongeren terechtkunnen. "Wat ons betreft moet je deze jongeren klaarstomen voor de samenleving. Je moet ze begeleiden om weer in de samenleving te kunnen functioneren. Sommigen zijn een gevaar en dan moet je ze opsluiten." Hoe dit zou moeten gebeuren, kon hij nog niet zeggen. Iemand tegen zijn wil opsluiten, is volgens de Nederlandse wetgeving zeer lastig zolang geen strafbaar feit is gepleegd. 

"Daar moeten we over blijven nadenken. Maar waar het om gaat is het risico nemen om ze gewoon in een samenleving te laten functioneren, terwijl ze antiwesterse gedachten hebben. Dat is een groot gevaar", aldus Elforkani. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) meldde in april dat in 2013 meer dan honderd Nederlanders naar Syrië zijn afgereisd en er dat jaar zeker twintig zijn teruggekeerd. Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) benadrukt dat Syriëgangers die over de schreef gaan strafrechtelijk worden aangepakt. 

"Daarnaast is bij gemeenten aandacht voor maatwerk. Er zijn verschillende organisaties die een netwerk rond zo'n jongere kunnen vormen", aldus de zegsman. "Dat proces wordt continu aangescherpt om veiligheidsrisico's te verminderen en zorg te beiden aan jongeren die hun leven weer willen oppakken." 

© Novum 2014
syrië
polderjihad
arabische lente
cmo
yassin elforkani
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?