Rechter: doodgeboren kind mag niet bij afval

buitenland
14
12 jun '14
Ziekenhuizen in lidstaten van de Europese Unie mogen de lichamen van doodgeboren kinderen niet ongevraagd verwerken als medisch afval.

Dat heeft het Europees Hof voor de Mensenrechten donderdag bepaald. De zaak was aangespannen door een Kroaat tegen een ziekenhuis in Split. In 2003 beviel een Kroatische vrouw van een doodgeboren kind. Na de bevalling wilden de ouders het stoffelijk overschot niet meenemen en vroegen zij het ziekenhuis voor een lijkschouwing en begrafenis te zorgen. Toen de ouders later de begraafplaats van hun kind wilden weten, kon het ziekenhuis hun geen informatie verschaffen. 

Later bleek dat het lijkje zonder medeweten van de ouders als medisch afval was verwerkt. Volgens het Hof heeft het ziekenhuis hiermee artikel 8 van de Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, het recht op de eerbiediging van privé-, familie- en gezinsleven, geschonden. Het ziekenhuis had niet het recht om een doodgeboren kind zonder medeweten of toestemming van de ouders bij het afval te doen. 

Het Hof beval Kroatië de vader van het kind een schadevergoeding van 12.300 euro te betalen. 

© Novum 2014
europese unie
baby
babymoord
medisch afval
split
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi