Medisch onderzoek: vasten is zeer gezond

algemeen
50
12 jun '14
Voor ons breekt binnenkort de belangrijkste maand van het jaar aan. Volgens een nieuw onderzoek is de vastenmaand Ramadan zelfs belangrijker dan wij dachten.

Het is  namelijk mogelijk je gehele immuunsysteem te verjongen door drie dagen te vasten. Met het vasten gaat er een knop om in het lichaam waarna nieuwe witte bloedcellen worden aangemaakt. Wetenschappers spreken in het tijdschrift Cell van een opvallende doorbraak op dit gebied, meldt NineforNews.
Bij honger maken stamcellen nieuwe witte bloedcellen aan, deze bloedcellen worden gemaakt om infecties te bestrijden. Volgens wetenschappers van de University of Southern California (USC) kunnen vooral mensen met een al beschadigd immuunsysteem zoals ouderen baat hebben bij de ontdekking. 
Onderzoek De wetenschappers hebben onderzoek gedaan door mensen over een periode van zes maanden een aantal keren tussen de twee en vier dagen te laten vasten. Mensen die vasten bleken minder PKA in hun bloed te hebben dan de anderen. PKA is een enzym dat gelinkt is aan veroudering. Vasten leidt mogelijk ook tot een afname van een hormoon dat de kans op kanker en tumorgroei vergroot.

Kanker
'Als je verhongert probeert het systeem energie te besparen door veel overbodige immuuncellen te recyclen, met name cellen die mogelijk beschadigd zijn', aldus dr. Longo. Kankerpatiënten die 72 uur gevast hadden bleken ook meer weerstand te kunnen bieden tegen de giftige impact van chemotherapie. 

Volgens de dokter heeft vasten mogelijk ook een positieve invloed op andere systemen en organen. Hier zal verder onderzoek naar gedaan worden.




© Redactie 2014
islam
ramadan
vasten
immuunsysteem
kanker
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?