Brede soennitische opstand op komst in Irak

buitenland
159
13 jun '14
Het offensief van Daesh kan een brede soennitische opstand te worden.

Naast de afsplitsing van Al-Qaida vechten er nu ook voormalige aanhangers van Saddam Hussein mee. Een van de militaire leiders is Izzat Ibrahim al-Douri, de voormalige plaatsvervanger van de geëxecuteerde Iraakse dictator. Daesh heeft als doel een islamitisch emiraat op te richten dat gebieden bestrijkt die in Irak en Syrië liggen. Grote delen van het soennitische binnenland van Irak zijn inmiddels ingenomen. 

Bronnen binnen de veiligheidsdienst melden dat het Naqshabandileger, onder commando van Al-Douri, zich bij Daesh heeft aangesloten. In Husseins thuisstad Tikrit hebben strijders posters opgehangen van Hussein en Al-Douri. Mogelijk sluiten meer soennieten zich aan bij de strijd tegen de sjiitische regering. "Mensen, u heeft seculiere regimes geprobeerd ... Dit is het tijdperk van de islamitische staat", zegt Daesh in een triomfantelijke verklaring. 

De organisatie zegt in de ingenomen stad Mosul en andere veroverde gebieden de sharia in te voeren. Soennieten in het leger en bij de politie worden opgeroepen hun posten te verlaten en 'berouw' te tonen. Anders wacht hun 'slechts de dood'. Strijders van Daesh slaagden er in twee grote wapendepots in te nemen, zeggen Iraakse functionarissen. Daar liggen zo'n 400 duizend voorwerpen, onder meer AK-47's, raketten, granaatwerpers, artilleriegranaten en mortieren. 

Een kwart van het wapentuig is direct naar Syrië gestuurd voor medestrijders daar. De opstand is een zware tegenslag voor premier Nouri al-Maliki. De sjiiet won eind mei de verkiezingen, maar slaagde er niet in een meerderheid in het parlement te veroveren. Daardoor was hij gedwongen een coalitie te vormen. Het Iraakse parlement wees een eerder verzoek van Al-Maliki tot het uitroepen van de noodtoestand in een deel van het land af. 

Volgens Hakim al-Zamili, een bondgenoot van de prominente hardliner Muqtada al-Sadr, heeft zijn regering al voldoende macht om de opstand aan te pakken. "Het probleem is dat soldaten niet bereid zijn weerstand te bieden tegen de gewapende groepen", zei hij. "Geen enkele soldaat is bereid het vuur te openen op de gewapende lieden." 

© Novum 2014
daesh
isis
al-qaida
irak
izzat ibrahim al douri
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi