Marokko bij hofleveranciers strijders Syrië

marokko
10
13 jun '14
Marokkanen vormen een van de grootste groepen buitenlanders die in Syrië vechten tegen het regime van Bashar Assad.

De Amerikaanse denktank Soufan Group was benieuwd naar buitenlandse jihadstrijders in Syrië en bracht de verschillende nationaliteiten in kaart. Wat blijkt? Marokkanen vormen een van de grootste groepen. Het Noord-Afrikaans land moet alleen Tunesië en Saudi-Arabië voor zich dulden. In Syrië strijden ongeveer 1500 Marokkanen tegen het regime. Vanuit Tunesië vertrokken 3000 burgers naar Syrië terwijl Saudi-Arabië volgt met 2500.

Marokko staat dus derde, gevolgd door Rusland (800) en Frankrijk (700). Laatst genoemde is qua westerse landen de grootste leverancier. België en Australië volgen met 200 strijders. Volgens onderzoekers van de denktank is het belangrijk om te vermelden dat niet alle strijders moslim zijn. Uit Zwitserland vertrokken tien strijders terwijl vanuit Singapore een persoon ging. 

Overigens is een van de tien Zwitsers een voormalig katholieke sergeant van het Zwitserse leger. Totaal vechten ongeveer 12.000 buitenlanders mee in Syrië. 6% van de westerse jihadstrijders is een bekeerling.

© Redactie 2014
marokko
syrië
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?