'Saudi-Arabië moet MERS voor hadj-periode aanpakken'

buitenland
0
18 jun '14
Saudi-Arabië moet werk maken van de aanpak van het MERS-virus voordat de hadj begint.

Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag gemeld. Het leeuwendeel van de 701 besmettingen en 249 sterftegevallen vonden plaats in Saudi-Arabië. Onlangs erkenden Saudische regeringsmedewerkers dat zij het aantal ziektegevallen hadden onderschat. Hierdoor ontstond de zorg dat Riyad niet serieus werk maakt van het opsporen van besmette patiënten. 

Dhul-Hidjah Het pelgrimsseizoen valt dit jaar in oktober. Bedevaartgangers die al in slechte gezondheid verkeren en uit landen komen met een gebrekkige gezondheidszorg lopen een verhoogd risico MERS op te lopen. Toch is de WHO optimistisch. Saudi-Arabië heeft volgens de organisatie 'veel vooruitgang' geboekt. Door regelmatig handen te wassen en uit de buurt van kamelen te blijven kunnen infecties worden voorkomen. 

MERS behoort tot dezelfde ziektefamilie als SARS en verkoudheid. In 2003 overleden ongeveer achthonderd mensen aan een mondiale SARS-epidemie. MERS kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en leverfalen veroorzaken. Er is geen vaccin of behandeling voor het virus. 

© Novum 2014
arabische wereld
hadj
saoedi-arabië
mers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?