VS hervatten executies

buitenland
9
18 jun '14
Zeven weken nadat een executie in Oklahoma hopeloos verkeerd verliep hebben de Verenigde Staten voor het eerst weer doodstraffen voltrokken.

Dinsdagnacht en woensdagochtend werden twee veroordeelde moordenaars in Georgia in Missouri met een dodelijke injectie om het leven gebracht. Na het drama in Oklahoma werden executies in de VS tijdelijk stilgelegd. Toen stierf de terdoodveroordeelde Clayton Lockett niet door de dodelijke injectie, maar doordat zijn ader knapte en hij schuimbekkend aan een hartaanval bezweek. 

Sinds eind april werden negen geplande executies uitgesteld na de gruwelijke dood van Lockett. De leverancier van het dodelijke goedje weigert openheid te geven over waar de ingrediënten van het executiemiddel vandaan komen. Het bedrijf vreest dat het bekendmaken hiervan mogelijk leidt tot verdere exportverboden van Europese bedrijven. 

Eerder weigerden Europese ondernemingen bestanddelen te leveren die in de Verenigde Staten voor dodelijke injecties kunnen worden gebruikt. In Georgia werd dinsdagnacht de doodstraf voltrokken tegen Marcus Wellons, die in 1989 zijn 15-jarige buurmeisje verkrachtte en wurgde. 

In Missouri werd John Winfield geëxecuteerd. Hij bracht in 1996 twee vrouwen met geweld om het leven. Later woensdag krijgt John Ruthell Henry in Florida een dodelijke injectie toegediend, ook voor moord. 

© Novum 2014
executies
oklahoma
vs
mensenrechten
clayton lockett
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi