'AIVD kan Nederlandse jihadgangers niet bijbenen'

algemeen
37
20 jun '14
Inlichtingendienst AIVD verliest het zicht op jihadisten in Nederland door bezuinigingen en 'nieuwe dynamiek' in de jihadbeweging.

Die is ongrijpbaarder en gevaarlijker dan ooit, staat in een AIVD-nota die volgende week verschijnt. Dat meldt NRC Handelsblad vrijdag op basis van bronnen rond het ministerie van Binnenlandse Zaken. AIVD-teams die jihadreizigers volgen die vechten in Syrië of Irak, dat van plan zijn of ervan terugkeren, zouden nu al overbelast zijn. Als extra bezuinigingen doorgaan, zouden complete 'jihadteams' moeten worden opgeheven. 

"Wij doen nu met de AIVD wat er moet gebeuren", zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) in een reactie. "Je zou de indruk kunnen krijgen dat dat niet het geval is, maar dat is het geval." En als er al zorgen zijn, dan blijven die binnen de AIVD. Plasterk zei verder dat als het om jihadisme gaat de AIVD 'volledig aan de bal' is. CDA-fractieleider Sybrand Buma zei vrijdag in de Volkskrant dat de AIVD en de MIVD er vijftig miljoen euro bij moeten krijgen om jihadgangers beter in de gaten te kunnen houden. 

Buma ziet Nederlandse jihadisten in Irak en Syrië als de 'allergrootste bedreiging voor de nationale veiligheid'. Het kabinet geeft het probleem volgens Buma onvoldoende prioriteit, ook al zijn bezuinigingen op de AIVD en de MIVD al deels teruggedraaid. Plasterk wilde vrijdag niet ingaan op dit pleidooi van Buma. Of er extra geld moet komen wil hij met het kabinet bespreken. 

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wees er na de ministerraad op dat het kabinet diverse maatregelen in petto heeft. Zo wordt gewerkt aan een wetsvoorstel dat regelt dat terugkerende jihadstrijders hun Nederlandse nationaliteit verliezen. Daarnaast wordt met andere Europese landen een actieplan tegen jihadreizigers ontwikkeld, dat volgende maand af moet zijn. 

"We halen op alle flanken overal maximaal alles uit de kast, en dat is terecht ook, want het is een duurzame veiligheidsdreiging", zei Opstelten. "Ik zie geen licht aan het einde van de tunnel." 

© Novum 2014
aivd
polderjihad
ronald plasterk
mivd
ivo opstelten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi