Premier Marokko onder vuur na speech over Marokkaanse vrouwen (video)

marokko
71
20 jun '14
Abdelilah Benkirane hield tijdens een speciale zitting in de Tweede Kamer een hartstochtelijk betoog over de rol van moeders in Marokko.

Hij benadrukte tijdens zijn speech de belangrijke rol van moeders, die kinderen opvoeden, hen veiligheid bieden en normen en waarden bijleren. 'Hoe anders is het tegenwoordig? Een kind komt thuis en treft niemand en moet uren wachten voordat zijn werkende moeder of vader thuis is', zei hij. Hoewel Benkirane deze heilige rol erkende en aandacht aan gaf is er een groep opgestaan die niet blij is met de uitspraken. 

Velen zien de opmerkingen van de premier als een belediging voor de vooruitgang van vrouwen in Marokko. Hun rol in de Marokkaanse gemeenschap is prominenter geworden en ook de rechten van vrouwen worden steeds beter. Tegenstanders zien zijn uitspraken schijnbaar als achteruitgang. Kaoutar Entifi is een werkende moeder en runt een klein bedrijfje. Volgens haar heeft Benkirane geen sympathie voor vrouwen die jongleren tussen werk en familie. 

'Hij heeft geen medelijden met vrouwen die moeder, huishoudster, kok, chauffeur, docent, manager, secretaresse, verpleegkundige, arts of leraar zijn. Hij heeft niet nagedacht over de dubbele taak van werkende moeders', zegt zij terwijl ze toevoegt dat de tweede dienst in de avond bij thuiskomst begint. Dat is nou net waar Benkirane moeite mee heeft. Hij ziet fulltime huismoeders niet als werkloos maar als harde werkers omdat ze de lastige taak hebben om voor de kinderen te zorgen. 

'Wanneer Marokkaanse vrouwen de deur uit gingen voor werk, werden onze huizen donker', zei hij onder meer. Uiteraard komt de kritiek tegenover Benkirane vooral uit de hoek van vrouwen die werken. Benkirane krijgt echter ook steun. Zij zien in de toespraak een waardering voor het harde werken van traditionele moeders die al hun energie in hun kinderen stoppen. 

Bekijk hier een deel van de toespraak van Benkirane.

© Redactie 2014
marokko
marokkaanse vrouw
huishouden
moeder
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?