Marokkaans paspoort scoort zeer slecht

marokko
22
20 jun '14
De Marokkaanse paspoort behoort met betrekking tot de rechten van de eigenaar tot de zwaksten ter wereld.

Vergeleken met de paspoorten van de Canadezen en Amerikanen scoort Marokko zeer slecht volgens een recent onderzoek. Zo is de Amerikaanse paspoort bijvoorbeeld voorzien van verschillende voorrechten, meldt MWN. 'De Secretaris van de Verenigde Staten pleit hierbij dat iedere houder van een Amerikaans paspoort zonder vertraging of verhindering grenzen over kan steken en zal indien nodig van juridisch hulp en bescherming worden voorzien', valt er te lezen.
Ook de Britse paspoort beschikt over een vergelijkbare zin. Dit in groot contrast met de Marokkaanse paspoort. Deze geeft namelijk alleen aan dat het wijzigen van informatie strafbaar is. 
Op enig steun of bescherming hoeft de houder van een Marokkaans paspoort dus niet te rekenen. Tenminste: dat staat niet aangegeven op het document. Hierdoor staat Marokko samen met Mali, Nigeria en Guinee op plaats 75 gepositioneerd. 
Ranglijst
Meerdere buur- en vergelijkbare landen staan hoger genoteerd. Zo staat bijvoorbeeld Tunesië op plaats 65. Op plek een staan de Zweden, Finnen en Britten, met de VS en Duitsland op nummer 2 en tot slot de Fransen, Spanjaarden, Japanners en Canadezen die de top 3 afsluiten. 

Deze ranking is tot stand gekomen door te kijken naar rechten die een paspoorthouder heeft, de restricties van een paspoorthouder, vrijheid in reizen en landen die bezocht mogen worden. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Heleny. 

Dit onderzoek onderstreept dat de houder van een Marokkaans paspoort weinig bescherming heeft en zonder visa slechts enkele landen kan bezoeken, aldus MWN. 

© Redactie 2014
marokko
paspoort
rechten
ranking
marokkanen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?