Koning Abdullah van Marokko naar Egypte voor ontmoeting met el-Sissi

marokko
39
21 jun '14
Koning Abdullah van Saudi-Arabië is vrijdag voor een kort bezoek in Egypte gearriveerd.

Het is het eerste bezoek aan het land van de 89-jarige monarch sinds de Egyptische opstand van 2011. Abdullah landde op de internationale luchthaven van Caïro, maar verliet zijn vliegtuig tijdens zijn bezoek niet. Hij ontving de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi aan boord en sprak zijn steun voor hem uit. Volgens Arabische bronnen uitte el-Sissi zijn respect door het hoofd van de koning te kussen. 

Het Egypte van voor de opstand was een belangrijke bondgenoot van Saudi-Arabië en de Verenigde Staten. Toen Moslimbroeder Mohammed Morsi tot president werd gekozen keerde Riyad Caïro de rug toe. Nadat El-Sissi Morsi vorig jaar Morsi tot aftreden had gedwongen stroomden de miljarden uit Saudi-Arabië weer naar Egypte toe. 

"Het broedervolk van Egypte heeft geleden onder de afgelopen periode van chaos. De kortzichtigen spraken van 'creatieve chaos'", liet de koning weten in een brief die door het Saudische staatspersbureau werd verspreid. Abdullah riep op tot een donorconferentie voor Egypte. 

Abdullah arriveerde vanuit Marokko, waar hij was voor medische behandelingen. De hoogbejaarde vorst kwakkelt al langer met zijn gezondheid. 

© Novum 2014
marokko
abdullah
abdelfettaf el sissi
egypte
cairo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?