Palestijns dorp op lijst met bedreigd erfgoed

buitenland
4
21 jun '14
Unesco heeft zaterdag het Palestijnse dorp Battir op de lijst van bedreigd werelderfgoed geplaatst.

Inwoners hopen dat door de plaatsing op de lijst de afscheiding die Israël op de Westelijke Jordaanoever bouwt niet in de buurt van het dorp komt te liggen. Battir ligt ten zuiden van Jeruzalem en is vooral bekend om de terrassen waar landbouw wordt bedreven en het irrigatiesysteem uit de Romeinse tijd. Volgens Unesco dreigt het dorp onherstelbaar beschadigd te raken. 

Ook wijst de VN-organisatie erop dat de 'start van de bouw van een scheidingsmuur boeren kan afsnijden van de velden die ze al eeuwen cultiveren'. Israël begon meer dan tien jaar geleden met de bouw van de afscheiding op de Westelijke Jordaanoever. De regering voert aan dat de muur noodzakelijk is om Palestijnse militanten buiten de deur te houden. De Palestijnen echter zeggen dat Israël met de bouw van de afscheiding grote stukken land afpakt van de Palestijnen. 

Inmiddels zou zo tien procent van de Westelijke Jordaanoever in handen van Israël zijn gekomen. Waar de afscheidingsmuur precies wordt gebouwd is onderwerp van een rechtszaak die nu bij het Israëlische hooggerechtshof ligt. De advocaat van de inwoners van Battir zei te hopen dat de erkenning door Unesco ervoor zorgt dat de rechter in het voordeel van de dorpsbewoners beslist. 

Of de zionistische staat rekening houdt met de erkenning is maar de vraag. De machtshebbers aldaar kijken - met steun van het westen - niet om bij de schending van een of meerdere mensenrechten of internationale verdragen. 

© Novum 2014
unesco
battir
palestina
zionisten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi