Tien jaar cel voor Nederlandse journaliste in Egypte

algemeen
6
23 jun '14
De Nederlandse journaliste Rena Netjes is in Egypte tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Ze is al enige tijd geleden naar Nederland uitgeweken en werd bij verstek berecht. Netjes spreekt in een interview van 'een verschrikkelijk vonnis' en een 'knettergekke situatie'. Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten spreekt in een reactie van een 'bedroevend vonnis'. "Je kunt niet meer van een Arabische Lente spreken als journalisten die gewoon hun werk doen worden veroordeeld." 

Politiestaat Hij noemt het alarmerend dat zoveel journalisten in een proces worden veroordeeld. "Daar past maar een woord bij: een politiestaat." Volgens Bruning is het belangrijk dat het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere landen stevige druk uitoefenen op de Egyptische autoriteiten. Behalve Netjes stonden ook tien journalisten van Al-Jazeera terecht. Zeven van hen lieten net als Netjes verstek gaan en kregen dezelfde straf. 

Drie van hun Al-Jazeera-collega's, die inmiddels bijna een half jaar in voorarrest hebben doorgebracht, is zeven jaar cel opgelegd. Het gaat om de Australische correspondent Peter Greste, de Canadees-Egyptische Mohammed Fahmy en Egyptenaar Baher Mohammed. Die laatste kreeg er nog eens drie jaar bovenop voor verboden munitiebezit. De rechtbank in Caïro acht bewezen dat de verdachten Egypte hebben zwartgemaakt en hebben samengewerkt met de Moslimbroederschap. 

De Egyptische autoriteiten hebben die beweging vorig jaar aangemerkt als een terreurorganisatie. Alle veroordeelden ontkennen schuld. De Nederlandse reageerde maandag woedend op de uitspraak. Die maakt het haar onmogelijk om ooit naar Egypte terug te keren en daar haar werk weer op te pakken. Netjes is boos dat de Egyptische autoriteiten geen moeite lijken te doen om uit te zoeken hoe de vork nu precies in de steel zit. 

Al-Jazeera Ze heeft nooit voor Al-Jazeera gewerkt en heeft naar eigen zeggen slechts één keer met waarnemend bureauchef Mohammed Fahmy gesproken. Volgens de journaliste willen de Egyptische autoriteiten 'gewoon niet dat je informatie haalt bij Al-Jazeera'. De journaliste noemt de situatie in Egypte 'sinister'. Ze wijst erop dat een groot aantal mensen er onschuldig vastzit. De politie en de veiligheidsdiensten maken volgens Netjes in Egypte de dienst uit. 

Netjes ontvluchtte Egypte halsoverkop toen bekend werd dat ze was aangeklaagd. Ze blijft voorlopig in Nederland en is niet van plan nog naar Egypte terug te keren. Het is nog onduidelijk welke gevolgen de veroordeling verder nog kan hebben. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft na het vonnis de Egyptische ambassadeur in Nederland ontboden en eist tekst en uitleg. 

Nederland is 'zeer teleurgesteld' over het vonnis. "Nederland neemt deze zaak hoog op", reageert Timmermans. "Ik heb de Egyptische ambassadeur op het ministerie ontboden en zal de zaak vandaag in Luxemburg bespreken met mijn EU-collega's." Timmermans wijst erop dat Netjes zich tijdens het proces niet mocht laten bijstaan door haar advocaten, omdat zij niet in Egypte was. 

Ook zou de rechter nooit op haar specifieke zaak zijn ingegaan. "Aan de minimumvereisten voor een eerlijke rechtsgang is niet voldaan", stelt de minister, die de gang van zaken strijdig met VN-verdragen noemt. BNR Nieuwsradio, een van de werkgevers van Netjes, reageerde maandag 'erg geschokt' op haar veroordeling. 

© Novum 2014
rena netjes
egypte
arabische lente
journaliste
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?