Maleisië blijft bij Allah-verbod voor christenen

buitenland
22
23 jun '14
Het blijft in Maleisië alleen moslims toegestaan het woord Allah te gebruiken om naar god te verwijzen.

Het hooggerechtshof heeft het beroep afgewezen dat de rooms-katholieke kerk van het grotendeels islamitische land had aangetekend tegen de wet die dat bepaalt. Het Federale Hof toonde zich niet gevoelig voor het pleidooi van de kerk, die meent dat het verbod de rechten van religieuze minderheden schaadt. Het Maleisischtalige rooms-katholieke kerkblad moet een alternatieve aanduiding zoeken voor 'God'. 

Als The Herald hem, zoals voorheen, met Allah blijft aanspreken raken moslims maar in de war. Die verwarring kan islamitische Maleisiërs zelfs van hun geloof losweken, vreest het hof. Aanvankelijk sloeg de schrik veel Maleisische christenen na het vonnis om het hart, omdat zij vreesden dat het verbod ook geldt voor hun bijbels, lectuur en kerkdiensten. Eerder dit jaar namen de autoriteiten honderden bijbels in het Maleis in beslag omdat die het woord Allah bevatten. 

De regering liet echter onmiddellijk weten dat het arrest alleen The Herald betreft. De reikwijdte van de uitspraak is daardoor nog onduidelijk. Ook de straf die op overtreding staat is onzeker. Het heeft er alle schijn van dat een periodiek dat een niet-islamitische krant God als Allah aanduidt voortaan moet rekenen op een verschijningsverbod. 

Twee derde van de Maleisiërs is moslim. De christelijke minderheid, voornamelijk te vinden op Borneo, gebruikt sinds mensenheugenis hetzelfde Maleisische begrip voor hun god als hun islamitische buren. 

© Novum 2014
islam
christendom
maleisië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?