Algerije gaat door en schrijft historie

sport
135
27 jun '14
Algerije heeft donderdag een unieke prestatie geleverd. Door een 1-1 gelijkspel tegen Rusland plaatste het Noord-Afrikaanse land zich voor de tweede ronde van het WK.

In drie eerdere pogingen was dat Algerije nog niet gelukt. Rusland moest van Algerije winnen om de volgende ronde te behalen en begon voortvarend aan het duel. Al na zes minuten zette Aleksandr Kokorin de ploeg van bondscoach Fabio Capello op voorsprong en in de fase erna bleven de Russen dat waarmaken. In hun dominante spel werden ze bovendien geholpen door de Algerijnen die slordig speelden en veel balverlies leden.

Pas na een halfuur ging het beter voor Algerije. Rusland nam gas terug en liet veel meer ruimte aan de tegenstander. Uit twee hoekschoppen leverde dat twee kansen op. In de tweede helft begon Rusland weer beter met een grote kans voor Aleksandr Samedov. Deze keer duurde de fase van aanvallend voetbal aanmerkelijk korter en op het uur was de gelijkmaker van Islam Slimani een feit.

De Russische doelman Igor Akinfejev ging net als eerder dit WK tegen Zuid-Korea in de fout en Slimani kon een vrije trap inkoppen. Met 1-1 op de borden was Algerije virtueel door. Rusland bleek echter nog niet doordrongen van de noodzaak om weer druk te zetten. Pas toen de reguliere speeltijd op zijn einde liep zetten de Russen een offensiefje in, maar Algerije bleef goed overeind.

In de achtste finale mogen de Woestijnvossen zich tegen Duitsland wreken voor het WK van 1982. Toen bekokstoofden West-Duitsland en Oostenrijk een 1-0 zege voor de Duitsers in wat bekend kwam te staan als het Bedrog van Gijon. Algerije strandde daardoor in de eerste ronde terwijl West-Duitsland en Oostenrijk doorgingen. Het leidde er toe dat vanaf dat moment de laatste wedstrijden in de poulefase tegelijkertijd worden afgewerkt.