Saudi-Arabië trekt portemonnee voor Irak

buitenland
6
1 jul '14
Saudi-Arabië trekt ruim 366 miljoen euro uit voor humanitaire hulp in Irak.

Dat meldden Saudische staatsmedia dinsdag, aldus persbureau AFP. Het geld wordt via de Verenigde Naties verspreid en is bedoeld voor alle slachtoffers van het geweld in Irak, ongeacht religie of etniciteit. De handreiking van Riyad is opmerkelijk gezien de gespannen verhoudingen tussen het soennitische koninkrijk en de sjiitische regering van Irak. 

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon is op de hoogte gesteld van de donatie. Volgens de Verenigde Naties zijn alleen dit jaar al 1,2 miljoen Irakezen op de vlucht geslagen voor het geweld. Honderdduizenden van hen raakten de afgelopen weken ontheemd vanwege de opmars van de soennitische terreurbeweging IS, die deze week een islamitisch kalifaat uitriep in het noorden van Syrië en Irak. 

Saudi-Arabië beticht de Iraakse premier Nouri al-Maliki ervan medeschuldig te zijn aan de recente geweldsuitbarsting, door de soennitische minderheid in zijn land buiten te sluiten. Maliki beschuldigt op zijn beurt Riyad van het steunen van 'terrorisme' in zijn land. 

© Novum 2014
saoedi-arabië
arabische wereld
vn
ban ki moon
nouri al maliki
irak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?