Omstreden imam Marokko keurt fatwa goed voor uitstellen gebed wegens voetbal

buitenland
35
1 jul '14
Daar is ie weer! Abdelbari Zamzami heeft zichzelf opnieuw in het nieuws gekregen door een 'vreemde' fatwa.
In een tijd waarin de meeste geleerden moslims wijzen op tijdverspilling en het goed benutten van je tijd, vooral tijdens de Ramadan, heb je nog altijd imams die zich bezighouden met vreemde fatwa's. Zamzami keurde onlangs een fatwa goed, die door een Algerijnse collega is afgegeven. Daarin staat dat het Isha-gebed en tarawih (extra Ramadan-gebeden) mogen worden uitgesteld tot na de wedstrijd van Algerije tegen Duitsland. 

De wedstrijd vond gisteren plaats maar over de fatwa raakt men niet uitgesproken. Kwaliteitskrant Hespress meldt dat Zamzami de fatwa goedkeurde om twee belangrijke redenen: ten eerste, omdat het religieus toegestaan en aangeraden is om het Isha-gebed uit te stellen tot een later tijdstip. Ten tweede: omdat je in het gebed volledig geconcentreerd en toegewijd dient te zijn. 

Algerije
Theoretisch gezien is er niet veel mis met de uitspraken, maar het geeft een verkeerd signaal af en maakt het voetbal belangrijker dan aanbidding, zo stellen de meesten via reacties op sociale netwerken. De fatwa werd uitgegeven door de Wetenschappelijke Raad voor Fatwa's van het Algerijns ministerie van Islamitische Zaken, geleid door Kamal Al Bouzidi. De fatwa stelt dat het toegestaan is voor Algerijnen om het Isha-gebed uit te stellen om de nationale ploeg te steunen. 

Al Bouzidi bevestigde dat de fatwa vanuit theoretisch perspectief aanvaardbaar was maar dat de uitvoering ervan een taak van de autoriteiten is. De controversiële en onnodige fatwa heeft voor veel reacties gezorgd, ook onder het artikel van Hespress. Zij beschreven de fatwa als belachelijk en noemden Zamzami 'een dwaze geestelijke'. Het is niet bekend of de tarawih-gebeden in Algerije daadwerkelijk zijn uitgesteld.
© Redactie 2014
marokko
imam
algerije
wk 2014
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
verenigde staten
jemen
saoedi-arabië
mocromaffia
nabil b
ridouan taghi
israël
advocaat
benjamin netanyahu
cl
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi