Boeddhistische extremisten jagen op moslims Myanmar

buitenland
7
3 jul '14
Bij een tweede gewelddadige nacht met boeddhistische bendes op motorfietsen zijn in Myanmar zeker twee doden gevallen.

Dat hebben de autoriteiten donderdag bekendgemaakt. De boeddhisten gooiden in de stad Mandalay stenen naar moskeeën en winkels van moslims. Een van de slachtoffers was een moslim, zegt een functionaris die de begrafenis voor de man regelt. Volgens omwonenden was het slachtoffer voor zonsopkomst op weg naar de moskee toen hij door de bende werd aangevallen en dood achtergelaten op straat. 

Het andere slachtoffer is volgens een bron bij de politie een boeddhist. Hoe hij om het leven is gekomen wordt onderzocht. Myanmar, een overwegend boeddhistisch land, worstelt sinds 2012 met sektarisch geweld. Zeker 280 mensen zijn om het leven gekomen, 140 duizend mensen zijn dakloos geworden. De meeste slachtoffers zijn moslims die zijn aangevallen door boeddhistische extremisten, voornamelijk in de westelijke staat Rakhine. 

Gerucht Het geweld dat dinsdagnacht uitbrak in Mandalay, in het hart van Myanmar, is het zwaarste dat de stad tot nu toe getroffen heeft. Gevreesd wordt dat het bloedvergieten verergert. In de stad zijn zowel grote boeddhistische als islamitische gemeenschappen, die van oudsher vreedzaam samenleven. Het geweld brak uit na geruchten dat de islamitische eigenaar van een theezaak een boeddhistische vrouw had verkracht, zegt Khin Maung Oo van het Religieuze Conventiecentrum voor Moslimjeugd in Myanmar. 

De politie wil die verklaring ontkennen noch bevestigen, maar wil wel kwijt dat de eigenaar van de theezaak zijn zaak gesloten heeft na een tip dat er mogelijk een aanval op handen was. De politie greep in toen driehonderd boeddhisten in een mars naar de theezaak op weg waren. Nadat agenten de groep met rubberen kogel uiteen hadden gedreven onstond een kat-en-muisspel tussen agenten en kleinere groepjes betogers. 

Er werden vernielingen aangericht en winkels van islamitische eigenaars werden geplunderd. Vier mensen raakten lichtgewond. Woensdagavond laaide het conflict opnieuw op. Volgens critici gaat de politie te lichtzinnig met de boeddhistische bendes om. Van de zestig miljoen Myanmarezen is ongeveer vier procent moslim. 

© Novum 2014
myanmar
mandalay
moslims
boeddhisten
rakhine
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?