Oranje na strafschoppen en geniale wissel door naar halve finale

63
6 jul '14
Het Nederlands elftal heeft de halve finale van het WK bereikt. Na strafschoppen werd Costa Rica verslagen.

Invaller Tim Krul kroonde zich tot held door twee penalty's te keren nadat de teams na 120 minuten niet hadden gescoord. Argentinië is Oranje's tegenstander in de halve finale. Krul kwam pas na 121 minuten het veld in voor Jasper Cillessen. De verrassende wissel van bondscoach Louis van Gaal pakte uitstekend uit. Krul hield twee Costa Ricaanse strafschoppen uit het doel en zag Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Dirk Kuyt de bal in het net schieten: 4-3.

De eerste goal wilde in de eerste helft maar niet vallen. Oranje creëerde een handvol goede kansen, maar doelman Keylor Navas bleek keer op keer een uitstekende sta-in-de-weg. De beste kans was voor Van Persie na een pass van Memphis Depay, maar ook zijn schot werd gekeerd. Depay zelf zag niet veel later ook zijn poging worden gestuit door Navas. Nadat een dreigende situatie voor de Nederlandse goal was geneutraliseerd door Van Persie kwam Oranje kort daarna opnieuw dicht bij de openingstreffer.

Een fraaie vrije trap van Wesley Sneijder werd echter gekeerd door Navas. De Nederlanders hadden in de tweede helft lang veel moeite met het creëren van kansen. Bovendien werden de Costa Ricanen brutaal en gingen ze zelf actief op zoek naar een treffer. Oranje werd nerveus, maar richtte zich toch weer op. Een indrukwekkend slotoffensief resulteerde tot ongeloof van velen echter niet in een goal. Sneijder trapte het offensief af met een knappe vrije trap.

Hij vond echter de paal op zijn weg. Van Persie kreeg niet veel later een nog beter kans op de 1-0, maar de spits van Manchester United miste de bal compleet. Kort voor tijd bracht Daley Blind de bal vanaf de zijkant laag voor, maar twee Nederlanders wisten de bal niet het beslissende zetje te geven. Van Persie's inzet belande vervolgens via een Costa Ricaans been tot Oranje's frustratie op de lat. Junior Diaz was ondertussen aan zijn tweede gele kaart ontsnapt.

De Costa Ricaan haalde Robben net buiten het zestienmetergebied onderuit, maar de Oezbeekse arbiter hield zijn kaarten op zak. In de verlenging hield de Nederlandse druk aan. Ron Vlaar vond met een kopbal uit een hoekschop van Sneijder echter ook Navas op zijn weg. De komst van Klaas-Jan Huntelaar, die Oranje aan de zege op Mexico had geholpen, maakte ook niet het verschil.

In de absolute slotfase schoot Sneijder vervolgens nog op de lat, waarna Krul erin kwam voor Cillessen. Van Gaal had statistieken om die verrassende wissel te onderbouwen. Cillessen wist geen van de zestien strafschoppen die hij in zijn loopbaan tegen heeft gekregen te keren. Krul dook tegen de Costa Ricanen elke keer naar de juiste hoek en keerde onder meer een strafschop van voormalig FC Twente- en PSV-aanvaller Bryan Ruiz.