Hof India: shariarechtbank heeft geen juridisch gezag

buitenland
12
8 jul '14
Islamitische rechtbanken in India hebben geen juridisch gezag. Dat heeft het Indiase hooggerechtshof maandag bepaald.

Moslims kunnen volgens de rechter niet via de wet worden onderworpen aan een parallelle religieuze autoriteit. Mensen mogen zich op vrijwillige basis houden aan een uitspraak van een shariarechtbank, maar kunnen daar niet juridisch toe worden gedwongen. "Het is geen enkele religie toegestaan om iemands grondrechten in te perken", aldus de rechter. 

De uitspraak van het hof is een antwoord op een zaak die in 2005 werd aangespannen door een advocaat. Visha Lochan Madan eiste dat de shariarechtbanken zouden worden verboden, omdat anders een parallel juridisch systeem zou ontstaan. In gebieden waar veel moslims wonen hebben shariarechtbanken veel invloed. Veel mensen hebben het gevoel niet onder de vonnissen van dergelijke rechtbanken uit te kunnen. 

Het hof besloot de shariarechtbanken niet te verbieden, omdat de uitspraken van deze rechtbanken volgens het hooggerechtshof toch geen juridische grond hebben. Moslimleiders hebben het vonnis afgekeurd en hebben gelovigen opgeroepen zich te blijven wenden tot de shariarechtbanken om familiekwesties, zoals scheidingen of huwelijken, te regelen.

© Novum 2014
sharia
india
shariarechtbank
visha lochan madan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?