Europese afspraken over aanpak jihadgangers

algemeen
6
8 jul '14
Nederland en zeven andere EU-landen gaan meer informatie uitwisselen over jihadreizigers.

Daarover zijn dinsdag afspraken gemaakt, zegt een woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). De acht landen gaan informatie over jihadreizigers opnemen in het Schengensysteem, zodat er een lampje gaat branden als zij een van de Schengenlanden binnenreizen. Zo kan een jihadganger worden opgepakt of gevolgd. Gegevens van jihadgangers die bekend zijn bij de autoriteiten worden bovendien opgenomen in een bestand van Europol. 

"Dat moet zorgen voor een beter en completer beeld van de ongeveer drieduizend Syriëgangers die in heel Europa bekend zijn", zegt de woordvoerder. Verder zijn afspraken gemaakt over het uit de lucht halen van jihadistische websites. Dat moet gebeuren in samenwerking met internetproviders. In Nederland is onlangs de islamsite De Ware Religie uit de lucht gehaald. 

Ook gaan de acht landen hun ervaringen bij de aanpak van jihadgangers uitwisselen. De afspraken zijn gemaakt in Milaan, in de marge van een vergadering van de EU-ministers van justitie en binnenlandse zaken. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle EU-landen zich aansluiten bij de afspraken. 

© Novum 2014
europa
polderjihad
syrië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi