Kabinet maakt haast met intrekken paspoort jihadstrijders

algemeen
94
11 jul '14
Nederlandse jihadreizigers met een dubbel paspoort raken hun Nederlandse nationaliteit kwijt.

Een wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt, wordt met spoed voor advies naar de Raad van State gestuurd. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdagmiddag bekendgemaakt na afloop van de ministerraad. Het gaat om jihadreizigers die bijvoorbeeld deelnemen aan een trainingskamp of andere activiteiten van een terroristische organisatie. Als dat wordt vastgesteld, kan Opstelten uiteindelijk het Nederlandse paspoort intrekken. 

Daar komt wel een rechterlijke toets bij kijken. Het kabinet voert met het wetsvoorstel een wens uit van de Tweede Kamer, die eerder besloot dat deelname aan een terroristische organisatie een grond moet zijn om het Nederlandse paspoort in te trekken. Nederlanders kunnen nu hun nationaliteit alleen kwijtraken als ze dienst nemen in een leger dat vecht tegen Nederland of een Nederlandse bondgenoot. 

Behalve het deelnemen aan een terroristische organisatie kan voortaan ook het voorbereiden van een terroristisch misdrijf leiden tot het verlies van het Nederlanderschap. 

© Novum 2014
polderjihad
paspoort
ivo opstelten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi