The day after: immens populaire Appa en massale aandacht (video)

algemeen
73
13 jul '14
Een dag na het vreedzaam protest voor Palestina in Den Haag praten veel mensen na over de geweldige opkomst en de sprekers.

Appa Rapper Rachid El Ghazaoui, bekend onder artiestennaam Appa, domineert de berichten op Twitter en Facebook. Op de sociale netwerken wordt zijn toespraak massaal gedeeld en geroemd. Appa sprak krachtige woorden over 'Palestijnen die eerst helden genoemd werden maar helden nu Palestijnen genoemd worden'. Ook spreekt de rapper over de Nederlandse minister van 'Buitenlandse Schijnheiligheid' aan als hij het heeft over Frans Timmermans, wiens aandacht vooral uitgaat naar de zionistische belangen. 

Ahmed Marcouch, Aboutalen, Abdelfettah El-Sissi, Erdogan en Arabische oliesjeiks moesten het ook ontgelden. 'Waar zijn ze?', vroeg hij zich hardop af. Vrijwel alle uitingen van Appa werden met luid gejuich ontvangen. Hij sloot af met de volgende woorden: 'Laten we op deze dag van ramadan een stem zijn voor de stemloze, een stukje hoop voor de hopeloze en een straal van licht achter de duisternis in Gaza, die schuil gaat achter al het rook van de onmenselijke bombardementen! Wij zijn het volk! Wij zijn 1! Wij zijn Palestijnen! Allah u Akbar!

Vandaag reageerde Appa op Facebook over het succes van gisteren en was realistisch: 'Wat kun je zeggen. Je wordt wakker met een gevoel van trots, een herinnering aan een dag waarop duizenden mensen samen kwamen en hebben gestaan, geschreeuwd en gelopen voor onze Palestijnse broeders en zusters! En natuurlijk hebben de Palestijnen niks aan onze demonstratie en natuurlijk haalt het niks uit op grote schaal'. 

Wel zag Appa het belang van dergelijke bijeenkomsten: 'Maar het is belangrijk voor ons! Het is belangrijk voor ons omdat wij geen media hebben die onze dorst voor waarheid en erkenning kan lessen! Het is belangrijk voor ons omdat we op zulke dagen als een front staan, ongeacht afkomst en religie! Het is belangrijk voor ons, omdat we op zulke dagen stil staan bij wat belangrijk is en voor eventjes niet verdwaald zijn in onze dagelijkse doolhof van dit leven! Het is belangrijk voor ons omdat anders niemand het doet!'

En nu? Hoewel je over het protest van gisteren gerust kan spreken van een daverend succes zijn er ook vragen. Was dit het en vergeten we morgen alles weer? Of blijven we ons inzetten voor de Palestijnse zaak? Als het aan een van de demonstranten ligt gaat dat eerste niet gebeuren: 'We moeten Palestina niet vergeten in onze gebeden en geld blijven inzamelen en doneren. Dagen als vandaag, met zo'n opkomst, moeten niet sporadisch gehouden worden maar regelmatig. Opdat we niet vergeten'. 

Vergeten is ook iets dat organisator Karim Boulidam van Youth for Palestine niet wil. In gesprek met Marokko.nl legt hij uit: 'We moeten nu doorpakken. De jeugd moet opstaan. Ik heb gisteren strijdlust en potentie genoeg gezien. We moeten samen als collectief een vuist vormen en een eenheid vormen. Vooral een oproep aan de jongeren om op te staan en zich uit te spreken tegen dit onrecht en hun protest te laten horen. Maar ook het bieden van hulp op allerlei fronten'.  

Daarvoor moet wel het een en ander gebeuren nog, weet ook Boulidam: 'We zijn nu allemaal verdeeld, er is geen organisatie waar jongen zich inzetten voor Palestina. Dat is wat er nu gebeuren moet. Gisteren was maar een stap, er moeten meer stappen gezet worden en daar gaan we ons sowieso sterk voor maken. Meer gebruik maken van de jongeren en ze wakker schudden om ten strijde te trekken en de waarheid over Palestina te verkondigen.' 

Geloof is er genoeg: 'Ik geloof er heilig in dat we nu door moeten pakken. Over de hele wereld staan de mensen massaal op'. 


© Redactie 2014
demonstratie
protest
appa
den haag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi