Spreekkoren met 'jood' niet verboden

sport
3
26 jul '14
Spreekkoren waarin het woord 'jood' voorkomt, blijven toelaatbaar. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vrijdag bepaald.

De Stichting Bestrijding Antisemitisme had een kort geding hierover aangespannen tegen de KNVB, omdat het gebruik van het woord in spreekkoren antisemitisch zou zijn. De stichting eiste dat de voetbalbond, wanneer in een stadion spreekkoren met het woord jood voorkomen, 'adequate maatregelen' moet nemen, zoals het stilleggen van een wedstrijd. De rechtbank wees die eis echter af met als reden dat er 'binnen de beperkte kaders van een kort geding geen goed oordeel over de kwestie kan worden gegeven'. 

Jood of joden wordt vooral door supporters en tegenstanders van Ajax vaak gebruikt in spreekkoren. Een deel van de Ajax-aanhang beschouwt het als geuzennaam. De KNVB voerde aan dat een algeheel verbod op het gebruik van het woord een 'escalerend effect' zou kunnen hebben tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal, die op 3 augustus wordt gespeeld. De rechters waren het daarmee eens. 

De voetbalbond liet weten in overleg te willen met onder meer voetbal- en supportersclubs, zodat bij degenen die de spreekkoren gebruiken 'bewustheid wordt gecreëerd'. Daarna kan er volgens de KNVB 'passend beleid' komen om de spreekkoren terug te dringen, inclusief handhaafbare maatregelen. 

© Novum 2014
jood
joden
voetbal
spreekkoren
utrecht
knvb
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?