Joden eisen zerotolerancebeleid tegen demonstranten

algemeen
60
28 jul '14
De joodse kerkgenootschappen in Nederland vinden het onbestaanbaar dat gemeenten en politie niets doen tegen de recente antisemitische demonstraties.

Ze pleiten in een brief aan premier Mark Rutte (VVD) voor een zerotolerancebeleid. "Het kan niet zo zijn dat de verantwoordelijke overheid en haar organen hierin geen aanleiding zien tot optreden, maar kiezen voor bagatelliseren en het niet provoceren in plaats van bestraffen van de overtreders", zo staat in de brief. De genootschappen verwachten dan ook een 'onomwonden' verklaring van Rutte.

De joodse organisaties eisen dat het kabinet onvoorwaardelijk en helder afstand neemt van elke vorm van antisemitisme en willen dat het zerotolerancebeleid actief wordt gehandhaafd. Burgemeesters zouden verder geïnstrueerd moeten worden om dergelijk beleid strikt op te volgen en geen toestemming meer moeten geven voor demonstraties die uit de hand kunnen lopen. De brief is ondertekend door het Nederlands-lsraëlitisch Kerkgenootschap, het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom en het Portugees-lsraëlitisch Kerkgenootschap. 

Bij de organisaties zijn een kleine tienduizend joodse Nederlanders aangesloten. Afgelopen week werden meerdere betogingen gehouden naar aanleiding van het opgelaaide geweld in de Gazastrook. In Den Haag liep donderdagavond een pro-Palestijnse demonstratie uit de hand. De veertig tot vijftig betogers, onder wie sympathisanten van Daesh riepen onder meer antisemitische leuzen. 

De politie en het OM onderzoeken nog of grenzen zijn overschreden en strafbare feiten zijn gepleegd. Zondagmiddag liepen duizenden demonstranten een protestmars in Rotterdam. Volgens de politie zijn daar geen strafbare leuzen gesignaleerd. 

© Novum 2014
joden
nederland
mark rutte
zionisten
protest
den haag
daesh
isis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi