Duizenden demonstranten tegen Gaza-geweld

algemeen
0
3 aug '14
Naar schatting enkele duizenden demonstranten hebben zondagmiddag deelgenomen aan een protest tegen het voortdurende geweld van Israël in de Gazastrook.

Op het Museumplein in Amsterdam waren veel Palestijnse vlaggen te zien. De sfeer was ontspannen. Voor de demonstratie werd één betoger opgepakt, zo liet de politie weten. 

De demonstratie begon rond 15.00 uur met enkele toespraken. Daarna begonnen de demonstranten aan een mars door de straten van de stad. Rond 18.00 uur arriveerde die weer terug op het Museumplein. 

Aan het begin van de betoging waren er minder deelnemers dan twee weken geleden, toen op het plein ongeveer tweeduizend mensen demonstreerden. Later groeide het aantal betogers. Een woordvoerder van de organisatie sprak van zesduizend demonstranten en zei 'ontzettend blij' te zijn met de opkomst. "Die laat zien dat mensen week na week bereid zijn te protesteren tegen het geweld."

De demonstranten voerden onder meer grafstenen van piepschuim mee met daarop foto's van slachtoffers. De Internationale Socialisten - die de betoging samen met Youth for Palestine organiseert - hekelde verder op posters de berichtgeving van de NOS. De omroep zou zich schuldig maken aan het 'witwassen' van de 'Israëlische apartheid'. 

De politie vroeg betogers op weg naar de demonstratie de vlaggen te laten zien die ze bij zich hadden. Daarmee wil de politie voorkomen dat tijdens het evenement strafbare uitingen worden gedaan. De opgepakte man wilde niet meewerken aan het verzoek. 

Of de vlag die de man bij zich had verboden was, kon de zegsvrouw van de politie niet meteen zeggen. Volgens een ooggetuige werden in een zijstraat van het Museumplein enkele groene Hamas-vlaggen in beslag genomen. 

De betoging zou aanvankelijk plaatsvinden op de Dam in Amsterdam. In verband met de wedstrijd van Ajax tegen PEC Zwolle om de Johan Cruijff Schaal werd het evenement echter verplaatst, zo liet de organisatie eerder weten. De gemeente zou vrezen voor de aanwezigheid van Ajax-supporters in het centrum. 

Het offensief van Israël is nu al ruim drie weken bezig. Sinds het begin kwamen meer dan 1750 Palestijnen, veelal burgers, om het leven. Aan Israëlische zijde zijn bijna zeventig mensen gedood, overwegend militairen. 

© Novum 2014
gazastrook
palestijnse
amsterdam