'Palestina dit jaar nog lid Internationaal Strafhof'

buitenland
19
6 aug '14
De Palestijnen willen zich nog dit jaar aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

 De Palestijnen willen zich nog dit jaar aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Riyad Malki dinsdagmiddag gezegd tijdens een persconferentie in Den Haag nadat hij had gesproken met de aanklager van het hof. Zodra Palestina lid is, wil het Israël voor het hof slepen vanwege de oorlogsdaden die Israël volgens Malki heeft gepleegd tijdens het offensief in de Gazastrook. "Israël heeft ons geen andere keus gelaten dan deze stap te zetten", zei Malki. Israël heeft zich schuldig gemaakt aan 'ongekende agressie' met aanvallen op scholen en ziekenhuizen waarbij veel burgers zijn omgekomen. 

"We moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de schuldigen van de oorlogsmisdaden in Gaza worden berecht." Het hof zou zich niet alleen moeten buigen over misdaden die Israël de afgelopen weken heeft begaan in de Gazastrook, maar ook over eerder militair optreden in Gaza, op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Momenteel zijn de Palestijnen bezig met het verzamelen van bewijs van Israëlische oorlogsmisdaden, die uiteindelijk worden overgedragen aan het hof. De officiële aanvraag voor het lidmaatschap van het Internationaal Strafhof volgt als president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas en de Palestijnse regering ermee hebben ingestemd. 

Volgens Malki is het verder een formaliteit; er zouden geen bezwaren zijn om lid te worden aangezien de Palestijnse gebieden de status van waarnemer bij de Verenigde Naties hebben. Een eerdere aanvraag van de Palestijnen werd in 2012 namelijk afgewezen, omdat de Palestijnse Autoriteit toen de status van internationaal erkende staat nog niet had. Israël heeft de rechtsmacht van het ICC overigens nooit erkend, maar volgens Malki heeft het land 'geen andere keuze' dan om mee te werken. Malki erkent dat ook de Palestijnen kunnen worden aangeklaagd voor misdaden die Hamas heeft begaan, als het lidmaatschap van het ICC een feit is. 

Hamas bestookt Israël met raketten als antwoord op de zionistische agressie. Maar als het optreden van 'zekere Palestijnse groeperingen' ook wordt onderzocht, 'dan zullen we deze consequentie accepteren', aldus Malki. Malki heeft later op de middag nog een gesprek met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). De ambtgenoten bespreken de actuele stand van zaken en het staakt-het-vuren. Ook zal Malki Nederland om hulp vragen bij de wederopbouw van Gaza.

© Novum 2014
palestina
zionisten
icc
den haag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?