Obama: wapens en materieel Daesh vernietigd

buitenland
74
9 aug '14
Bij de Amerikaanse luchtaanvallen in Irak zijn wapens en materieel van strijders van Daesh vernietigd.

De strijders hadden hiermee de Koerdische hoofdstad Irbil kunnen aanvallen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag gezegd voordat hij op vakantie ging. Obama liet tevens weten dat de militaire hulp aan Koerdische troepen in Irak is uitgebreid. 

De Verenigde Staten hebben duizenden maaltijden en duizenden liters water gedropt boven het berggebied waar tienduizenden leden van de yazidi-stam vastzitten. De luchtsteun zal worden voortgezet. De yazidi's zijn op de vlucht voor Daesh, maar kunnen nu geen kant op. Het zal tijd kosten om een veilige doortocht voor hen te creëren, zei Obama. 

De president drong er nogmaals op aan dat er een Iraakse eenheidsregering gevormd moet worden om de huidige crisis te bezweren. Hij herhaalde dat de Verenigde Staten niet opnieuw in een oorlog in Irak zullen worden meegesleurd. Hij zei een doctrine toe te passen die hij eerder dit jaar formuleerde. 

Eind mei verkondigde Obama in een toespraak op een militaire academie dat de VS in twee scenario's tot militair ingrijpen zullen overgaan. In het eerste scenario is er sprake van een direct gevaar voor Amerikaanse ingezetenen. In het tweede gaat het om een humanitaire crisis van een omvang die het 'geweten beroeren'. Beide scenario's spelen zich momenteel af in Irak, aldus Obama. 

Hoe lang de VS deze keer militair aanwezig zijn in Irak kon de president niet zeggen. Het zal geen weken duren zei hij, maar het hangt af van de Iraakse politieke pogingen. De opmars van Daesh verloopt veel sneller dan vooraf werd gedacht. 

© Novum 2014
wapens
irak
obama
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?