Haatzaaiende imams worden hard aangepakt

algemeen
95
25 aug '14
Het kabinet gaat harder optreden tegen imams die haatzaaien. Ook wil het meer doen om radicalisering onder Nederlandse moslimjongeren tegen te gaan.

Dat zegt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) maandag in een interview in De Telegraaf. Hij reageert daarmee op de groeiende groep jongeren die de terreurdaden van IS in Irak verheerlijken. Zogenoemde 'haatimams' wordt het werk in Nederland straks zo veel mogelijk onmogelijk gemaakt. "Als een imam uit Syrië hier wil gaan preken en hij heeft daar geen vredelievende bedoeling mee, dan krijgt hij geen visum", aldus Asscher. 

"Maar ook Nederlandse imams, mensen die hier zijn opgegroeid en die haatzaaien, zullen we het leven lastig maken." Behalve via moslimpredikers worden ook 'sleutelfiguren' in de moslimgemeenschap ingezet om te voorkomen dat jongeren in de ban raken van gewelddadig moslimextremisme. Zij kunnen er voor zorgen dat iemand niet de verkeerde kant op gaat, denkt de minister. Asscher gaat zelf ook met imams praten. 

De plannen maken deel uit van een aanvullend pakket van maatregelen tegen radicalisering en jihadisme die Asscher en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) binnenkort bekendmaken. Het waarborgen van de veiligheid staat daarbij voorop. "Daarnaast hebben we een grote taak om ervoor te zorgen dat de samenleving zich niet gek laat maken, dat de radicalen niet winnen", zegt Asscher. 

Over groeiende islamofobie en figuren die hierin een rol spelen sprak de minister niet. Dat punt lijkt - ondanks de onvrede bij veel Nederlandse moslims - nog niet de aandacht te krijgen die noodzakelijk is. 

© Novum 2014
imam
daesh
isis
polderjihad
lodewijk asscher
pvda
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi