Daesh onthoofdt ook Amerikaan Steven Sotloff

buitenland
85
3 sep '14
De terreurorganisatie Daesh heeft ook de Amerikaanse journalist Steven Sotloff onthoofd.

Dat blijkt uit videobeelden die op internet zijn gezet. Sotloff was eerder te zien in het filmpje van de onthoofding van fotojournalist James Foley, die werd omgebracht uit wraak voor Amerikaanse luchtaanvallen op Daesh in Irak. Sotloff zou hetzelfde lot als Foley ondergaan als de VS daarmee door zouden gaan, dreigde Daesh. De moeder van Sotloff deed vorige week in een boodschap aan Daesh een beroep op de groep om het leven van haar zoon, 'een onschuldige journalist', te sparen. 

Hij zou niet moeten boeten voor het beleid van de regering waar hij geen enkele invloed op kon uitoefenen, zei zij. Sotloff (31) werkte als freelance-verslaggever voor de bladen Time en Foreign Policy. Hij was in augustus 2013 voor het laatst in Syrië gezien, tot hij vorige maand in de video van Daesh werd bedreigd. In de video met de titel Een Tweede Boodschap aan Amerika zegt de beul dat de onthoofding van Sotloff een vergelding is voor de aanhoudende luchtaanvallen op de groep in Irak. 

"Ik ben er weer, Obama, en ik ben er weer vanwege je arrogante beleid tegenover Daesh, ondanks onze ernstige waarschuwingen", zegt de beul. "Niet jij, Obama, betaalt de prijs van je daden, maar een andere Amerikaanse burger", zegt de gemaskerde moordenaar tegen de camera. "Dus zo lang jouw raketten onze mensen treffen, zal ons mes de hals van jouw mensen raken." 

In de verklaring noemt hij specifiek recente Amerikaanse luchtaanvallen rond de stuwdam van Mosul en het belegerde Iraakse stadje Amirli, dat enkele dagen geleden door Iraakse regeringstroepen werd ontzet. Dit ontzenuwt speculaties van sommige analisten dat Sotloff al eerder zou zijn omgebracht, op dezelfde dag als Foley. Voordat de nieuwe video werd vrijgegeven gonsde het al op jihadistische websites van geruchten over een 'tweede waarschuwing aan Amerika'. 

Het lijkt er op dat een factie van Daesh de beelden te vroeg naar een andere account heeft gestuurd, waardoor ze eerder dan gepland in de openbaarheid kwamen. In een latere boodschap op Twitter vroeg de groep aan andere jihadisten om hen voor deze vergissing niet te hard aan te vallen. Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat de authenticiteit van de video nog wordt onderzocht. 

"Als de video echt is, walgen wij van deze wrede daad, het van het leven beroven van weer een onschuldige Amerikaanse burger." Zij betuigde medeleven met de familie van Sotloff en zei dat er vermoedelijk nog 'een aantal' Amerikanen door Daesh gevangen wordt gehouden. Aan het eind van de video wordt een volgend slachtoffer bedreigd, deze keer een Brit, David Cawthorne Haines. Over diens achtergrond was nog weinig bekend. 

Medewerkers van het Britse ministerie van buitenlandse zaken wilden niet meteen reageren. De Islamitische Staat heeft grote delen van Syrië en Irak veroverd. Rivalen en burgers die geen strenge eigen versie van het geloof aanhangen worden met nietsontziend geweld uit de weg geruimd, blijkt uit propagandavideo's. Sotloff publiceerde in uiteenlopende bladen artikelen over Syrië, Egypte en Libië. 

Foreign Policy, een van zijn opdrachtgevers, liet weten bedroefd te zijn over het nieuws van zijn dood. Het noemde hem een 'moedige en getalenteerde journalist', uit wiens werk 'een diepe bezorgdheid over de burgers in het midden van een wrede oorlog sprak'. Time-hoofdredacteur Nancy Gibbs toonde zich 'geschokt en diep bedroefd'. Zij zei dat Sotloff 'zijn leven gaf zodat lezers toegang kregen tot informatie uit een van de gevaarlijkste plekken in de wereld'. 

© Novum 2014
daesh
steven sotloff
onthoofding
vs
irak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?