Afellay had het zwaar: 'Zonder mijn moeder had ik het niet gered'

sport
13
3 sep '14
Uitgerekend de trainer die hem op zeventienjarige leeftijd liet debuteren bij PSV haalde hem eerder dan verwacht terug bij het Nederlands elftal.

Ibrahim Afellay is Guus Hiddink dankbaar. "Maar zonder mijn lieve moeder had ik het niet gered." De middenvelder belde haar geregeld toen hij ruim anderhalf jaar geleden aan zijn bovenbeen was geopereerd. "Ik moest zes weken met mijn been omhoog liggen en kon niets", vertelt hij. "Probeer dat eens, helemaal niet bewegen. 's Nachts werd ik wel twintig keer wakker. En dan nog de gedachte of ik ooit fit zou worden.

"Afellay liep de blessure bijna twee jaar geleden op tijdens zijn laatste interland tegen Duitsland. "Ik voelde iets knappen, maar wist niet wat." De medische staf van Schalke 04 onderschatte de klachten van de van Barcelona gehuurde speler. "Maar ik bleef last houden. Ik was niet explosief en had geen kracht." Pas na twee maanden bood een MRI-scan duidelijkheid. "Een pees was kapot, de hele boel hier was naar beneden gedonderstraald", wijst Afellay naar zijn rechterbeen. 

Fout "Terug in Barcelona vertelden ze dat ik alles erger had gemaakt door verder te trainen. Ik ben te laat geholpen, een simpele scan had veel voorkomen."Tot de dag van vandaag heeft de 28-jarige speler nooit meer iets van Schalke 04 vernomen. Geen excuses, zelfs geen oprechte interesse. Gelukkig herstelde hij in veertien maanden volledig. "Maar het was een vreselijke periode. Ik had een been als een tandenstoker. Ik was een soort baby, moest opnieuw leren lopen. Echt niet normaal." 

Afellay leerde relativeren. "Eerst kom ik als jongetje bij de grootste club van de wereld", doelt hij op zijn overgang van PSV naar Barcelona in de winter van 2010. "Voor een nieuwkomer speelde ik het eerste half jaar best veel. In de halve finale van de Champions League was ik belangrijk. Net toen ik echt moest doorbreken, toen scheurde die kruisband. Het is dodelijk om bij Barcelona stil te staan. De concurrentie is moordend. En dan gebeurt me dat bij Schalke 04."
Nieuwe kans In het sterrenensemble van Barcelona was het uitzicht op speeltijd dit seizoen niet groot. Daarom vertrok Afellay op huurbasis naar Olympiakos, waar hij zich opnieuw in de kijker wil spelen. Aan plannen doet hij niet meer. "Want ik weet hoe snel alles anders kan zijn." De middenvelder geniet in het trainingskamp voor het tweeluik met Italië en Tsjechië. 

"Van de geintjes, de sfeer en het spelletje. Ik ben weer een bevoorrecht mens. Ik was wel verrast door het belletje van de bondscoach, al was het vroeger heel normaal dat ik hier was." 

© Voetbalprimeur 2014
ibrahim afellay
blessure
transfer
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi