Marokko enige land waar joden eigen rechtbanken hebben

marokko
58
3 sep '14
Marokko is 's werelds enige land dat joden toelaat om eigen rechtbanken te hebben. Het gaat hier enkel om familierechtbanken.

De Marokkaanse staat laat dit toe binnen het eigen rechtssysteem. Volgens MWN mogen de joodse rechtbanken alleen familiezaken als erfenis, huwelijk, echtscheiding, testamenten, nalatenschappen van landgoederen en schenkingen tussen Marokkaanse joden behandelen. Zij zijn niet toegestaan om bijvoorbeeld civiele en strafrechtelijke zaken te behandelen. Deze ontwikkeling is opvallend, zeker gezien een afnemende joodse populatie in Marokko. 

Jaarlijks behandelen deze rechters zo'n 150 zaken. Hoewel het systeem werd opgericht tijdens de Franse heerschappij dateert deze vrijheid van 'eigen zaken' regelen ook voor deze tijd, maar dan in een andere vorm. Rabbijnen mochten zich destijds uitspreken op basis van hun gewoonten. Joodse gemeenschappen genoten deze vrijheid onder Marokkaanse sultans vanwege hun financiële inzichten en toegang tot fondsen. 

Ze werden ook toegestaan om te handelen in edele metalen zoals goud, zilver en het maken van sieraden. In die tijd was dat voor moslims zelfs verboden. Hoewel de meeste joden inmiddels zijn vertrokken naar de zionistische staat Israël mogen joodse rechters nog steeds uitspraak doen onder auspiciën van de koning. Volgens sommige schattingen leven er hedendaags maar 7000 joden in Marokko. 

Rechtbanken In Casablanca staan twee rabbijnse rechtbanken, waar vijf geestelijken aan verbonden zijn. De joodse rechtbank in Marrakech is voor zes maanden gesloten omdat de rabbijn daar is overleden. Toen de Arabische lente aansloeg in Marokko en de regering gedwongen werd een nieuwe grondwet op te stellen werd de unieke positie van het joods erfgoed en de synagogen bendrukt. 

Zo was premier Abdelilah Benkirane (leider van de regerende moslimpartij PJD) aanwezig bij de opening van een synagoge in Fes. Marokko krijgt internationaal veel complimenten over de manier van omgaan met Marokkaanse joden en hun rechten.

© Redactie 2014
marokko
joden
marokkaanse joden
recht
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?