Marokko vreest aanslagen met gestolen Libische vliegtuigen

marokko
5
5 sep '14
De Arabische Lente heeft ook in Libië meer kwaad dan goed aangericht. Sinds Moammar Kaddafi de macht verloor is het land in handen gevallen van milities en lokale gewapende stammen.

Het gevaar hiervan reikt tot Marokko en andere landen in de regio. Milities die nauwe banden hebben met Al Qaida hebben minimaal tien vliegtuigen weten te bemachtigen. Marokko vreest net als meerder landen dat hiermee aanslagen gepleegd worden. Dat melden Amerikaanse bronnen. De vliegtuigen zijn in handen gevallen van milities tijdens gevechten in hoofdstad Tripoli. 

Veiligheidsdiensten en het leger in Marokko hebben in ieder geval voorzorgsmaatregelen genomen en staan op scherp. Volgens Al Jazeera is de kans reëel dat er aanslagen worden gepleegd in een van de Maghreb-landen. Men vreest dat de milities op 11 september opnieuw aanslagen willen plegen, net als in 2001. Al Jazeera beroept zich net als andere bronnen op rapporten van westerse inlichtingendiensten. 

De milities konden overigens 27 vliegtuigen bemachtigen maar ruim de helft raakte onbruikbaar tijdens de gevechten. De toestellen waren van vliegmaatschappijen Libyan Airlines en Afriqiyah Airways.

© Redactie 2014
marokko
arabische lente
libië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?