Arabische Liga steunt strijd tegen Daesh

buitenland
6
8 sep '14
Het hoofd van de Arabische Liga heeft de lidstaten van de groep zondag opgeroepen de terreurbeweging Daesh op militair en politiek vlak aan te pakken.

De leden van de Liga waren in Caïro bijeen om de dreiging die uitgaat van Daesh te bespreken. Daesh heeft de afgelopen maanden flinke delen van Noord-Irak en Noord-Syrië in handen gekregen. De Verenigde Staten en andere westerse landen grepen de afgelopen weken in om de opmars van Daesh te stuiten. De Amerikanen voerden bombardementen uit in Noord-Irak en onder meer Groot-Brittannië en Duitsland leverden wapens aan de Koerden in Noord-Irak, die zich tegen Daesh verzetten. 

Het Witte Huis is blij met de steun, maar hoopt dat ook landen in de regio de strijd tegen Daesh aangaan. Wat de Liga precies wil doen is nog onduidelijk. Voorzitter Nabil Elaraby toonde zich gefrustreerd en tekende aan dat de leden van de groep in het verleden elkaar vaak niet hielpen bij het bestrijden van lokale gewapende groeperingen. 

"Wat nu gebeurt in Irak, de aanwezigheid van een gewapende terreurgroep die niet alleen de autoriteit van de staat bedreigt maar ook het bestaan van dat land en andere landen, is een voorbeeld van de uitdagingen waar de Arabische wereld mee wordt geconfronteerd", aldus Elaraby. "En de Arabische Liga is helaas niet in staat gebleken deze uitdaging aan te pakken." 

Voorafgaand aan de vergadering sprak Elaraby met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry. President Barack Obama heeft laten weten woensdag een toespraak te geven, waarin hij zal uitleggen hoe Daesh zal worden aangepakt. 

© Novum 2014
arabische liga
daesh
isis
vs
nabil elaraby
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?