'Harde woorden Aboutaleb werken averechts'

algemeen
47
11 sep '14
Burgemeester Ahmed Aboutalen heeft te grote woorden gebruikt om extremisten duidelijk te maken dat ze niet welkom zijn in Rotterdam.

"Dit drijft mogelijke jihadstrijders alleen maar meer in de armen van radicalen", zegt directeur Marianne Vorthoren van SPIOR, het vertegenwoordigend orgaan van moslimorganisaties in Rotterdam-Rijnmond. Aboutaleb gaf samen met wethouder Joost Eerdmans aan dat jihadisten hun paspoort kunnen inleveren als zij kiezen voor de strijd in Syrië of Irak. Vorthoren zegt het vreemd te vinden dat de burgemeester zulke harde woorden kiest. 

Dit om de reden dat Aboutaleb zich altijd presenteert als iemand die 'zijn' bevolking binnenboord wil houden. Het gebruiken van het woord 'verraad' - zoals Aboutaleb deed - is niet de manier om jongeren de goede kant op te helpen. Vorthoren en de tientallen aangesloten moslimorganisaties veroordelen het extremisme: 'Maar het is een feit dat sommige moslimjongeren worstelen met hun identiteit, zich hier niet altijd welkom voelen en dat er met twee maten wordt gemeten. Ook al is dat niet altijd zo, ze voelen dat wel zo. Met die mensen moet je juist in gesprek blijven om ze de andere kant te laten zien.'

Ook ouders en familieleden zijn nu minder snel geneigd om iemand aan te geven: 'Als je denkt dat hun paspoort wordt afgepakt, ga je de officiële instanties niet gauw vertellen dat je kind mogelijk jihadist is.' Ook zouden de 'grote praatjes' van Aboutaleb ongepast zijn omdat het in Rotterdam juist goed gaat op dit gebied.

© Redactie 2014
ahmed aboutaleb
joost eerdmans
rotterdam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?