Vanaf volgend jaar verbod op onverdoofd slachten in België

buitenland
276
15 sep '14
Vanaf 2015 is het in Vlaanderen niet toegestaan om dieren onverdoofd te slachten op tijdelijke slachtvloeren. Deze slachtvloeren worden ingericht tijdens drukke periodes rond het Offerfeest.

Dat heeft de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts beslist. Het Offerfeest van 2014 valt nog niet onder de nieuwe regels. Volgend jaar moeten moslims echter uitwijken naar reguliere slachthuizen of een alternatief zoeken. Dat gaat voor de nodige problemen zorgen gezien de drukke periode. Vorig jaar had Vlaanderen 57 zogenoemde tijdelijke slachtvloeren, waar 22.000 dieren op werden geslacht, meldt De Standaard.

België volgt daarmee de Europese wetgeving, die onverdoofd slachten om religieuze redenen wel toelaat, maar alleen in erkende slachthuizen. Weyts wil nu hij de bevoegdheid heeft korte metten maken met de tijdelijke slachtvloeren. 'Sinds een maand zijn we vanuit Vlaanderen bevoegd voor Dierenwelzijn. Dit is het moment om onze verantwoordelijkheid te nemen en een einde te maken aan de permanente overtreding van de Europese regelgeving', zegt Weyts. 

De minister wil wel meedenken met moslims: 'Ik bespreek met de moslimgemeenschap en de slachthuizen hoe we volgend jaar het Offerfeest organiseren zonder de tijdelijke slachtvloeren waar onverdoofd geslacht wordt'.

© Redactie 2014
belgië
rituele slacht
offerfeest
ben weyts
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?