Extreme partijen mogen niet demonstreren in Schilderswijk

algemeen
2
17 sep '14
De Anti-Fascistische Aktie (AFA) en de Nederlandse Volks-Unie (NVU) mogen zaterdag niet in de Haagse Schilderswijk demonstreren.

Beide organisaties vingen woensdag bot bij de rechter. De rechtbank in Den Haag komt donderdag met een toelichting op het besluit, liet een woordvoerder weten. De extreemlinkse AFA en de extreemrechtse NVU waren naar de rechter gestapt omdat burgemeester Jozias van Aartsen ze een plek buiten de Schilderswijk had toegewezen waar ze zaterdag mogen demonstreren. 

De gemeente stelde ook als voorwaarde dat de demonstranten op die plek moeten blijven. De NVU en de AFA wilden echter een tocht door de Schilderswijk maken. In de Schilderswijk liepen eerder twee demonstraties uit de hand. Met de gestelde voorwaarden wil de gemeente voorkomen dat ongeregeldheden ontstaan, bijvoorbeeld doordat demonstranten elkaar in de haren vliegen. 

De AFA moet zich zaterdag beperken tot Plein 1813 en de NVU tot de Koekamp. In de stad zijn zaterdag nog drie demonstraties, onder meer van Pro Patria. Die club stapte ook naar de rechter en weet naar eigen zegen donderdagmiddag of vrijdagochtend meer. 

© Novum 2014
afa
nvu
demonstratie
schilderswijk
den haag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?