Plasterk: geen bewijs voor handlangers Mohammed B.

algemeen
0
25 sep '14
Het is niet uitgesloten dat de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., hulp bij zijn daad heeft gekregen, maar wettig bewijs is hier nooit voor gevonden.

Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. "De zaaksofficier van justitie heeft zijn vermoedens over het bestaan van handlangers van Mohammed B. al tijdens het proces in 2005 uitgesproken", aldus Plasterk. De bewindsman, verantwoordelijk voor de inlichtingendienst AIVD, schrijft zijn brief mede namens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). 

"De rechtbank stelt in haar vonnis van 26 juli 2005 ten aanzien van dit punt onder meer dat er wel aanwijzingen waren, maar geen wettig en overtuigend bewijs voor een nauwe en bewuste samenwerking van een of meer anderen met Mohammed B", aldus Plasterk. Hoofdofficier van justitie Frits van Straelen zei maandag in een documentaire van tv-programma Eenvandaag dat de moordenaar van de cineast hulp heeft gehad bij zijn daad. 

Van Straelen wees er onder meer op dat er aanwijzingen zijn dat er mensen zijn die de route van Theo van Gogh zijn nagegaan en voor het vuurwapen hebben gezorgd. Stevige kritiek werd er in de uitzending ook geleverd op de AIVD. Al ruim voor de moord op Van Gogh op 2 november 2004 had de dienst leden van de Hofstadgroep, onder wie Mohammed B., namelijk al in het vizier. 

Zo luisterde de AIVD de Hofstadgroep af, maar verstrekte de dienst het Openbaar Ministerie alleen opnames van na de moord en niet van de cruciale periode daarvoor. Plasterk wijst erop dat de AIVD voor 2 november 2004 niet beschikte over gegevens waaruit de directe betrokkenheid van Mohammed B. bij het voorbereiden van aanslagen kon worden afgeleid. De bewindsman baseert zich hierbij overigens op een rapport van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) uit 2008. 

Daarin werd al stevige kritiek geuit op het functioneren van de AIVD. De dienst heeft volgens de toezichthouder de rol van Mohammed B. in de Hofstadgroep 'ondergewaardeerd'. Ook was de samenwerking tussen de AIVD en de Amsterdamse politie niet optimaal. 

PVV-leider Geert Wilders had het kabinet eerder deze week opheldering gevraagd over de uitzending van Eenvandaag. Zijn verzoek werd door een brede meerderheid gesteund.

© Novum 2014
theo van gogh
mohammed b
ronald plasterk
theo van gogh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?