Christelijke pastor doodgeschoten door politie na godslastering

buitenland
8
25 sep '14
Een Pakistaanse politieman heeft donderdag een christelijke pastor doodgeschoten die in Rawalpindi in hechtenis zat op verdenking van godslastering.

Een 70-jarige geesteszieke Brit die op dezelfde beschuldiging ter dood werd veroordeeld raakte gewond. Dat hebben advocaten en een activist tegen persbureau Reuters gezegd. De pastor, Zafar Bhatti, zette zich in voor de mensenrechten van christelijke gemeenschap in Pakistan. Hij stond terecht nadat een islamitische leider hem in 2012 ervan had beschuldigd sms'jes te hebben verstuurd waarin de moeder van de profeet Mohammed (vzmh) omlaag werd gehaald. 

Volgens de familie van Bhatti was uit politieonderzoek naar voren gekomen dat de telefoon van waaraf de sms'jes waren verstuurd op naam van iemand anders stond. Bhatti was in de afgelopen weken in de gevangenis meermalen bedreigd, door medegevangenen en bewakers, zo liet zijn familie aan de Pakistaanse mensenrechtengroep Life for All weten. 

Profeet Hij deelde zijn cel met de Brit Muhammad Ashgar, die in januari ter dood werd veroordeeld omdat hij zich had voorgedaan als een profeet. Volgens zijn advocaten was Ashgar, die aan paranoïde schizofrenie lijdt, eerder opgenomen geweest in Groot-Brittannië. Op godslastering of blasfemie staat in Pakistan de doodstraf. De wet is echter zeer vaag over wat onder blasfemie moet worden verstaan. 

Verdachten worden vaak gelyncht en advocaten die het voor hen opnemen of rechters die hen vrijspreken worden dikwijls aangevallen of bedreigd. Volgens Life for All zijn zeker 48 mensen die van blasfemie waren beschuldigd buitenrechtelijk gedood, zeven van in de gevangenis. 

Twee vooraanstaande politici die voorstelden de wet te wijzigen zijn eveneens vermoord, een van hen door zijn eigen lijfwacht. Een andere politicus die op televisie over aanpassing van de wet sprak is nu zelf aangeklaagd wegens godslastering. 

© Novum 2014
pakistan
godslastering. blasfemie
zafar bhatti
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?