Fatah en Hamas akkoord over Gaza, Abbas nieuwe leider

buitenland
1
25 sep '14
De Palestijnse bewegingen Fatah en Hamas hebben donderdag overeenstemming bereikt over het bestuur van de Gazastrook.

De smalle strook land komt onder het gezag van de eenheidsregering te staan, die weer wordt geleid door president Mahmoud Abbas. Dat zegt een ingewijde bij Hamas. Fatah en Hamas praatten de afgelopen tijd met elkaar in Egypte. Er is beide groepen veel aan gelegen tot elkaar te komen, zodat ze samen een sterke onderhandelingspositie hebben als ze volgende maand om de tafel gaan zitten met Israël. 

Het staakt-het-vuren in Gaza dat in augustus overeen werd gekomen tussen Israël en de Palestijnen voorzag al in een overdracht van de macht in Gaza aan Abbas. Een conflict over niet-uitbetaalde salarissen van mensen die in de publieke sector in Gaza werken gooide echter roet in het eten. 

"Alle ambtenaren zullen worden betaald door de eenheidsregering omdat ze allemaal Palestijnen zijn en het is de regering van alle Palestijnen", zei Azzam Ahmed van Fatah volgens persbureau Reuters. Een andere heikele kwestie, de grenscontroles in Gaza, worden door de Verenigde Naties en de eenheidsregering gezamenlijk uitgevoerd. 

© Novum 2014
fatah
hamas
gaza
palestina
mahmoud abbas
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi