Jabhat Nusra zweert wraak tegen 'kruisvaardersfront'

buitenland
28
29 sep '14
De leider van het met Al-Qaida verbonden Nusrafront in Syrië heeft wraak gezworen voor de luchtaanvallen van de door de Verenigde Staten geleide coalitie.
Abu Mohammed al-Golani liet zondag weten dat zijn strijders 'met alle mogelijke middelen' terug zullen vechten en het conflict zullen verplaatsen naar westerse landen die zich bij de alliantie aansluiten. De VS beschouwen het Nusrafront als een terroristische groep. Syrische rebellen zien in het front echter een belangrijke bondgenoot, zowel in de strijd met de extremistische groep Daesh als met de troepen van de Syrische president Bashar Assad. 

Chaos
Syrische opstandelingen, activisten en analisten hebben gewaarschuwd dat het aanvallen van het Nusrafront de chaos in Syrië alleen maar vergroot en Assad in de kaart speelt. In een 25 minuten durende audioboodschap bestempelt Al-Golani de coalitie als een kruisvaardersverbond dat tegen soennitische moslims vecht. "Wij zullen alles wat wij hebben inzetten om het Syrische volk (...) tegen de kruisvaardersalliantie te verdedigen."

'Landen die zich bij de alliantie aansluiten kunnen er op rekenen dat 'de strijd wordt verplaatst naar het hart van jullie woningen, omdat moslims niet lijdzaam zullen toekijken hoe moslims in hun land worden gebombardeerd en vermoord, terwijl jullie veilig in jullie landen zitten. De prijs van de oorlog zal niet door jullie leiders alleen worden betaald. Jullie zullen de hoogste prijs betalen', aldus Al-Golani. 

De leiders van het Nusrafront waarschuwde andere rebellengroepen hun acties niet met de door de VS geleide alliantie af te stemmen. Washington heeft aangekondigd meer Syrische opstandelingen te zullen trainen en bewapenen, zodat zij de strijd met Daesh kunnen aangaan. 
© Novum 2014
daesh
isis
jabhat nusra
syrië
irak
kruisvaarders
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi