Kamer wil opheldering over werkwijze AIVD

algemeen
2
1 okt '14
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moeten de Tweede Kamer voor donderdag 12.00 uur opheldering geven over de werkwijze van de inlichtingendiensten.

De AIVD en het Openbaar Ministerie zouden steeds vaker privacygevoelige informatie van Nederlanders opvragen via een wettelijke achterdeur bij de Belastingdienst. "Het kan niet zo zijn dat de AIVD via een achterdeur werkgegevens, bankgegevens en reisgegevens van miljoenen onschuldige Nederlanders verzamelt en dat die op plekken terechtkomen waarvan we dat eigenlijk niet willen", zei D66-Kamerlid Gerard Schouw, die een debat over de kwestie aanvroeg. 

De Kamer wilde evenwel eerst opheldering in een brief. De Correspondent schreef dinsdag dat de Belastingdienst steeds meer een inlichtingendienst wordt die massaal privacygevoelige informatie verzamelt over Nederlanders. Justitie, politie en de inlichtingendiensten kunnen die gegevens via een wettelijke 'achterdeur' opvragen. Het gaat onder meer om kentekens, banktransacties en gegevens over reizen met het ov. 

© Novum 2014
aivd
belastingdienst
ronald plasterk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi