Vergeten helden van Marokko: vuilnismannen werken zich rot voor schone straten

marokko
18
7 okt '14
Marokko is een land waar vuil vaak over straten slingert en wekenlang blijft liggen. Voor Eid ul-Adha zorgen vuilnismannen er met hard werken er echter voor dat de straten en souks schoon zijn.

Hun werk begint dagen voor het begin van het religieuze feest. Vuilnismannen en werknemers van afvalverwerkers werken zich rot om de straten schoon te krijgen zodat burgers ook buiten kunnen genieten van het feest. Zo maken ze straten schoon, verwijderen ze etensresten van markten en houden ze zich dagen bezig met het opruimen van onder meer uitwerpselen op schapenmarkten. 

Race tegen de klok 'Soldaten van de schaduwen' worden ze genoemd, terwijl de erkenning voor hun inspanningen minimaal zijn. Zeker als je ziet hoeveel vuil er op te halen is en hoeveel er schoongeveegd moet worden maken de vuilnismannen elke dag races tegen de klok mee, zegt een van de mannen tegenover MAP. Hoewel het geen prettig klusje is voelen de mannen zich verantwoordelijk voor schone gebieden. 'Wie moet het anders doen?', vragen velen zich af.

Gewapend met bezems en andere gereedschappen gaan ze de ongelofelijk zware stank, insecten en vuil te lijf. Terwijl heel Marokko feest viert werken zij gewoon door, want ook tijdens het Offerfeest staan de straten en souks al gauw vol met vuilnisbakken en valt er nauwelijks te vechten tegen zwerfafval. Op de dag van Eid verdubbelen ze hun moeite op onder meer schoolpleinen, begraafplaatsen en markten. 

Nu krijgen ze te maken met overblijfselen van dieren. Denk daarbij aan voeten en hoofden van schapen. 

Milieu Het lijkt gekkenwerk: je feestdagen doorbrengen met het opruimen van schapenhuiden en bebloede ingewanden maar een ding drijft hen vooral. Het sprankje hoop dat hun doorzettingsvermogen geeft is het behoud van het milieu. Die boodschap krijgen ze bijna dagelijks mee van provinciale en lokale overheden, meldt Abdessalam Belaraj tegenover MAP. 

Volgens hem richten autoriteiten zich steeds meer op milieuvriendelijkheid. Zo zijn er veel financiële en logistieke middelen vrijgemaakt om piekdagen zoals Eid ul-Adha aan te kunnen en worden campagnes gelanceerd voor een betere bewustwording bij burgers. De autoriteiten menen dat burgers zich ook moeten inzetten voor het milieu en dat hun gedrag anders moet als het gaat om huisafval. 

Said Dahou heeft de leiding over afvalverzameling en noemt een voorbeeld. Zo zijn bijna 70.000 plastic zakken uitgedeeld aan burgers om het afval in te verzamelen. Dat moet een hoop minder zwerfafval voorkomen en het de vuilnismannen gemakkelijker maken. Chapeau voor deze helden van de schaduw!

© Redactie 2014
marokko
offerfeest
vuilnismannen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi